Ecolap/Andersacademie: de guerillia (strooi)tuin aan de dorpsstraat te Goirle, zoveel jaar later…(2018).

2012/2013:
IMG_0686

We zijn op zoek naar een voorzitter en penningmeester om een groep Tilburg/dorpen Zuid te beginnen najaar 2012.
Wij (Andersacademie/Ecolap) gaan deelnemen aan VELT 2012, OPEN TUINDAG. Ook de strooiweide die midden in Goirle beheerd wordt door het nieuw alhier opgerichte Biodiv.team Goirle (foto’s boven), wordt daarin opgenomen. Onze vraag om (ook als Stichting Fietsvriendenplek) opgenomen te worden in een Belgische fietslus toont de behoefte voor internationale samenwerking op dit gebied.
VICTOR Retel Helmrich  (initiator Biodiversiteitsteam en strooiweiden Goirle, samen met Jan Heesters) en ik zijn donateurs van het  Lac de Belleval . Dit is een mooi voorbeeld van hoe verenigde (internationale) krachten iets kunnen bewerkstelligen en werkelijk een verschil kunnen maken voor betere groenere keuzes. Hieronder heeft u alvast een kijkje in de Ecolap-tuin.
———————————————————————————————————————————-
Andersacademie: Ecolap. Ondanks de regen was de open tuindag via Velt, vorig jaar (2012) een succes. Er kwamen even veel mensen uit Belgie als uit Nederland kijken. Dit was precies de bedoeling. Voor de natuur namelijk houdt groen niet op bij een grens. (Voor ‘cultuur’ soms wel). Ik ben blij weer mee te mogen doen. Helpers om de maakbare siertuin om te turven naar Ecolap (en culttuin) zijn welkom. . Bring your shovel.
Adres:T.v. Diessenstraat 32 Goirle (11.30u-16.30u), in het kader van Velt.be: Andersacademie/Ecolap. Ondersteuning en innovatie groenprojecten langs de CO2-prestatieladder. Vanwege de ontwerpers-achtersachtergrond is onze insteek soms onnavolgbaar. We geven daar graag uitleg over.
velt foto tuin
Op de Velt site:T.v. Diessenstraat 32 Goirle is een echte leef gezinstuin midden in een dorpskern. Het is de passie van de eigenaar om met zo weinig mogelijk werk deze tuin leefbaar te houden voor genietende ouderen en spelende kinderen. Dit wordt gerealiseerd door enkel woekerende planten te trekken en sommige planten en bloemen opnieuw uit te zaaien. Er is ruimte (caravan) voor overnachting van fietsvrienden. Er wordt gepoogd restanten van bouwmaterialen van anderen en henzelf te hergebruiken in de tuin : er staan speeltuigen, een hut van hergebruikt bouwmateriaal, er ligt een jeu de boules baantje en er is een composttoilet aanwezig van de 12 ambachten.

De eigenaar wil deze tuin door de aanplant van meer fruitbomen en bessenstruiken en door een beter onderhoud van het binnen deze tuin geïntegreerde kleine moestuintje geleidelijk aan omvormen tot een eetbare en leefbare siertuin. Nu bestaat het eetbare gedeelte nog enkel uit wat fruit (appels, kweeperen, onkruiddruiven) en een klein beetje groenten. In de gevel van het huis is een ruimte gemaakt waar gierzwaluwen zijn gehuisvest. Er is aandacht en ruimte voor natuur, schuilplaatsen voor insecten en vogels. Samen met anderen is een biodiversiteitsteam opgericht, dat o.a. een braakliggend terreintje aan de Dorpsstraat (Kalverstraat) van Goirle met wilde planten en akkerbloemen heeft ingezaaid.

PROJECT GOOLSE ECOLOGISCHE STRUCTUUR TUINOVERSCHRIJDING. VEEL GROEN IS PRIVE BEZIT. EEN VLINDER OF PAD WIL ECHTER GRAAG VAN DE ENE NAAR DE ANDERE TUIN KUNNEN. WE ZIJN BEZIG DRAAGVLAK TE CREEEREN BIJ PRIVETUINEN OM OVERBRUGGEN VOOR ELKAAR TE KRIJGEN. IN HET OPENBARE GEBIED ZIJN DERGELIJKE PROJECTEN VOLLOP AANWEZIG.


Andersacademie/Ecolap 2018 is vooral bezig met ontwikkelen energie/autarkie. En een verder een vervolg geven op ‘Brood’….(zie eerdere artikels n.a.v. Jalila Essaidi).Mijn achtergrond is o.a. Ontwerper, Reizen, Journalistiek, Lesgeven, Kunstgeschiedenis. In al mijn werk is de rode draad een groene. Ik wordt meestal gespot via ‘eten’, innovatie, vreemdelingenvraagstuk, kunst, communicatie, lesgeven. Voornaamste materialen die ik inzet zijn plastic, keramiek, film, foto, tekst, tekeningen, textiel, afval en planten. (Maar ik heb ook gestudeerd voor hout en metaal).

Buiten de bestaande kaders liggen de onderondekte mogelijkheden.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s