AmilioRATING is een keurmerk en ‘verbeterende’ kijk op nieuwe en bestaande producten.
Sinds jaar en dag volg ik SMK en internationale keurmerken. Omdat net als de soep in de zee dit nooit verholpen gaat worden zolang we internationaal blijven handelen, maar dan niet internationaal regelen (handhaven) blijft de zee de plee (ook voor verdwijningen e.a. misstanden). (Ik denk dat international handelen dat nooit meer weg gaat. Als ontwerper ben ik mijn leven lang hier al mee bezig:
CO2-prestatieladders en Voetafdrukken,
SuperUse studio- etc, derde wereldlanden en -oplossingen,
voor een langer gebruik of kortere impact.
Mijn kinderen (1996 en 2000) vroegen aan hun vader te repareren: papareren.
en mij, hun moeder: mamareren. Ik besefte dat het woord repareren in de toekomst i.d.d. veel nauwkeuriger
beschreven moest gaan worden. En idealieter bij aankoop al, met een gradatie systeem
van repareerbaarheid aangegeven moest gaan worden (voor de toekomstige eigenaar, om inzicht te krijgen in zijn durability/levensduur).
In de Sahara waar bijna niets te koop is wat niet minimaal 500jaar meegaat, leer je wat degelijkheid is. Daar vertoefd iets of iemand niet maar ‘overleef’ je (een speciaal werkwoord hebben ze daarvoor)
Onderzoek heeft aangetoond: dat als een Nederlander iets ziet wat hij mooi vind, hij zegt: waar kan ik het kopen? Maar Zwitsers zeggen bijv : hoe kan ik het maken? Dwz dat Nederlanders achterlopen op ‘hoe dingen gemaakt zijn snappen’. Het woord Artisana is dan ook vies in Nederland, en of je je kunst zelf maakt, vind een Nederlander niet van toepassing op het gehalte aan ‘knappe persoon/kunstenaar’ (wel op het verzinnen ervan op een oppervlakkige manier, want werkelijk begrijpen doet hij niet).
Na jarenlang getouwtrek komt er nu een lokale rating voor repareerbaarheid, inzichtelijk voor consument, en internationaal ook. Maar dat kan nog een eeuw duren (zijn er al 2 bezig) (Maar ja je kent de tegenlobbyers…ZLTO tactieken…vlug alles opkopen, wat dat toepassen verhoed, om eigen markt te beschermen (handel en productie). Wat moet je anders toch met al die fout gefocuste juristen?
Pingback: Regenerative agriculture | Andersacademie (Ecolap)