Andersacademie bij Landart Diessen 2013

Lancering en mogelijkheid tot proeven van het brood gebakken met ‘het Noord-Europees alternatief voor Bio-Soya’ o.a. op de dag van ‘Biobased Industry’. Het brood is volgens eigen meting langs de CO2-prestatieladder’ en gekeken naar mondiale voetafdruk het meest duurzame brood van Nederland op dit moment.

We zijn op zoek naar aanvullende sponsoren of werkopdrachten (werk) om het benodigde geld en onderhandelingen met industrie te versnellen. Wij staan open voor aanvullende voorstellen vanuit Industrie. (Suggesties vanuit “Tarwe naar meel verwerkende industie’, Bakkende industrie, en Distributie industrie.

HÉT DUURZAME ALTERNATIEF VOOR NEDERLANDSE BIO-SOYA

WIJ WERKEN SAMEN MET BOEREN EN INDUSTRIE. IN 2014 STAAT HET GEWAS WEDEROM IN DE GEMEENTE RIEL/GOIRLE TE PRIJKEN.

IN 2014 EERSTE BRODEN AAN DE EINDCONSUMENT LEVERBAAR

Informatie over de ontwerper van dit brood elders op deze site en bijv. dit artikel in het krantje van de Rabobank, en de Trouw:

foto brood Rabobank

fotograaf noemen: Linn de Kort.

Tekst Dichterbij (krantje van de Rabobank):

Op dit brood hoeft geen beleg

Brood dat van zichzelf zo smaakvol is dat

er geen beleg op hoeft. Niet voor niets

noemt Christien Mathon uit Goirle haar

brood De Belegde Boterham. Waar ze

het laat proeven, gaan de handen op elkaar. “Als

dit brood toch eens op de markt komt…”

Christien in de weer met duurzaam brood. Dat

is wel wat anders dan 25 jaar geleden. Toen was

ze als industrieel ontwerper aan het werk in

Londen. Later verhuisde ze naar de filmbranche,

waar ze art director werd. “Toch zat het er altijd

wel een beetje in. Ik kom uit een ecologisch nest,

kreeg milieu en duurzaamheid met de paplepel

ingegoten. Bij ons thuis kwam geen vlees op

tafel. Ondanks hun Bourgondische levensstijl

waren mijn ouders ‘consuminderaars’ van het

eerste uur.”

Misschien volgt Christien niet letterlijk het

levenspad van haar ouders – ‘ik eet wel vlees,

zij het in beperkte mate’ – maar de weg van de

duurzaamheid is zij definitief ingeslagen. Ze

is actief in het platform De Schone Leij dat in

Goirle opkomt voor een duurzame samenleving.

Ze heeft haar ‘AndersAcademie’ opgericht. Een

online ontmoetingsplek vol actualiteiten, blogs

en wetenswaardigheden op het gebied van

duurzaamheid. Maar ze geeft wanneer organisaties

en bedrijven interesse hebben, ook lezingen

of advies. “Over anders eten, leven, produceren.

Kortom, over een andere, betere balans in het leven

en in de samenleving. We moeten terug naar

de kleinschaligheid en een wereld waar mensen

zich meer betrokken voelen.”

Tegenwoordig noemen ze Christien ook wel

fooddesigner. “Dat komt door mijn achtergrond

als ontwerper. Veel mensen zien mij als kunstenaar.

Prima, maar het gaat mij om de kunst van

het anders leven en eten.” Onlangs presenteerde

zij haar Belegde Boterham als een kunstwerk

aan studenten van de Design Academy. “Ze

aten het in één keer op. Mijn brood is op tal van

punten duurzamer dan dat van de gemiddelde

bakker. Mijn droom? Dat de voedselindustrie

mijn brood in productie neemt.”

Proteïnerijk

Het brood van Christien

Mathon is zeer proteïnerijk

en bevat geen zogeheten

broodverbeteraar en geen

onnatuurlijke toevoegingen.

Het bestaat grotendeels

uit lokale of regionale

ingrediënten, waardoor

bijvoorbeeld veel minder

transport nodig is. Ofwel

brood met een kleine

ecologische footprint. Het

brood hoeft niet honderd

procent biologisch te zijn

maar is op deze manier wel

natuurlijker bereid dan het

traditionele brood.

meer informatie

kijk ook op

http://www.ander sacademie .

wordpress.com

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s