Lancering en mogelijkheid tot proeven van het brood gebakken met ‘het Noord-Europees alternatief voor Bio-Soya’ o.a. op de dag van ‘Biobased Industry’. Het brood is volgens eigen meting langs de CO2-prestatieladder’ en gekeken naar mondiale voetafdruk het meest duurzame brood van Nederland op dit moment.
We zijn op zoek naar aanvullende sponsoren of werkopdrachten (werk) om het benodigde geld en onderhandelingen met industrie te versnellen. Wij staan open voor aanvullende voorstellen vanuit Industrie. (Suggesties vanuit “Tarwe naar meel verwerkende industie’, Bakkende industrie, en Distributie industrie.
•HÉT DUURZAME ALTERNATIEF VOOR NEDERLANDSE BIO-SOYA
•WIJ WERKEN SAMEN MET BOEREN EN INDUSTRIE. IN 2014 STAAT HET GEWAS WEDEROM IN DE GEMEENTE RIEL/GOIRLE TE PRIJKEN.
•IN 2014 EERSTE BRODEN AAN DE EINDCONSUMENT LEVERBAAR
Informatie over de ontwerper van dit brood elders op deze site en bijv. dit artikel in het krantje van de Rabobank, en de Trouw:
fotograaf noemen: Linn de Kort.
Tekst Dichterbij (krantje van de Rabobank):
Op dit brood hoeft geen beleg
Brood dat van zichzelf zo smaakvol is dat
er geen beleg op hoeft. Niet voor niets
noemt Christien Mathon uit Goirle haar
brood De Belegde Boterham. Waar ze
het laat proeven, gaan de handen op elkaar. “Als
dit brood toch eens op de markt komt…”
Christien in de weer met duurzaam brood. Dat
is wel wat anders dan 25 jaar geleden. Toen was
ze als industrieel ontwerper aan het werk in
Londen. Later verhuisde ze naar de filmbranche,
waar ze art director werd. “Toch zat het er altijd
wel een beetje in. Ik kom uit een ecologisch nest,
kreeg milieu en duurzaamheid met de paplepel
ingegoten. Bij ons thuis kwam geen vlees op
tafel. Ondanks hun Bourgondische levensstijl
waren mijn ouders ‘consuminderaars’ van het
eerste uur.”
Misschien volgt Christien niet letterlijk het
levenspad van haar ouders – ‘ik eet wel vlees,
zij het in beperkte mate’ – maar de weg van de
duurzaamheid is zij definitief ingeslagen. Ze
is actief in het platform De Schone Leij dat in
Goirle opkomt voor een duurzame samenleving.
Ze heeft haar ‘AndersAcademie’ opgericht. Een
online ontmoetingsplek vol actualiteiten, blogs
en wetenswaardigheden op het gebied van
duurzaamheid. Maar ze geeft wanneer organisaties
en bedrijven interesse hebben, ook lezingen
of advies. “Over anders eten, leven, produceren.
Kortom, over een andere, betere balans in het leven
en in de samenleving. We moeten terug naar
de kleinschaligheid en een wereld waar mensen
zich meer betrokken voelen.”
Tegenwoordig noemen ze Christien ook wel
fooddesigner. “Dat komt door mijn achtergrond
als ontwerper. Veel mensen zien mij als kunstenaar.
Prima, maar het gaat mij om de kunst van
het anders leven en eten.” Onlangs presenteerde
zij haar Belegde Boterham als een kunstwerk
aan studenten van de Design Academy. “Ze
aten het in één keer op. Mijn brood is op tal van
punten duurzamer dan dat van de gemiddelde
bakker. Mijn droom? Dat de voedselindustrie
mijn brood in productie neemt.”
Proteïnerijk
Het brood van Christien
Mathon is zeer proteïnerijk
en bevat geen zogeheten
broodverbeteraar en geen
onnatuurlijke toevoegingen.
Het bestaat grotendeels
uit lokale of regionale
ingrediënten, waardoor
bijvoorbeeld veel minder
transport nodig is. Ofwel
brood met een kleine
ecologische footprint. Het
brood hoeft niet honderd
procent biologisch te zijn
maar is op deze manier wel
natuurlijker bereid dan het
traditionele brood.
meer informatie
kijk ook op
http://www.ander sacademie .
wordpress.com