Brood zonder beleg (krantenartikel)
Hoe smaakt een uiterst duurzame boterham die zo gezond en voedzaam is dat je ‘m niet meer hoeft te beleggen? Kom op zondag 12 mei naar de Nationale Molendag in Goirle en proef de enige echte “Belegde Boterham”!
Kim Damen
Je kunt natuurlijk een plakje kaas of een lapje vlees op je boterham doen, maar het hoeft niet! Dat bewijst de Goirlese Christien Mathon van de AndersAcademie tijdens de Nationale Molendag 2013 in Goirle. Christien: “Samen met vriendin Philo Mertens werkte ik enige tijd geleden aan de introductie van de ‘Belegde Boterham’. Deze boterham bevat zonder beleg meer gezonde voedingsstoffen dan regulier brood mét beleg. Dat willen we natuurlijk graag laten zien en proeven aan alle Goirlenaren!”
De “Belegde Boterham” is daarnaast op maar liefst twaalf punten duurzamer dan regulier brood. “Door te kiezen voor een gezonder brood met een hogere voedingswaarde, kies je niet alleen voor betere voeding, maar ook voor het milieu”, aldus Christien. “Niet beleggen wordt zo groen beleggen.”
Studenten en docenten van de Design Academy in Eindhoven en de Wageningen Universiteit namen eind vorig jaar al een hap van het “groene” brood. “Tijdens een les die ik daar gaf werd het brood zomaar ongevraagd opgegeten”, vertelt Christien. “Ze konden er niet vanaf blijven!”
Benieuwd naar wat er in de “Belegde Boterham” zit? Of wilt u vooral gewoon eens proeven? Bezoek dan molen De Wilde (Nieuwe Rielseweg 15) tijdens de Nationale Molendag op zondag 12 mei (Molen “de Wilde” (1898) aan de Nieuwe Rielseweg 39)
————————————————————————————————————————————————————————————–

Deze boterham gaat over beleggen. Wie belegd in ons eten? Deze kale boterham heeft evenveel beleg als een traditionele boterham met vlees-beleg. Toch wordt deze kennis ons onthouden.
Bij de Open Molendag Goirle gaat eindelijk de officieele lancering van het “belegde brood” plaatsvinden… De verduurzaming van de boterham als symbool van het wel niet hebben van (gezond) voedsel*. De hulp van Philo Mertens resulteerde in ‘DE BELEGDE BOTERHAM’. Het kunstwerk, dat ging over het feit dat ons eten wordt belegerd, en dit brood zelfs onbelegd met gemak gezonder is dat regulier brood, werd tijdens zijn tentoonstelling (ongevraagd) opgegeten. Het is het meest duurzame brood in Nederland op dit moment.
De eerste proevers waren mensen van Universiteit van Wageningen, slagers, Designacademie-studenten, en pers in November’12 in De Witte Dame Eindhoven tijdens de happening Shaking Science/BioArtLab.
Huidige situatie: De Rabobank zal een artikel met mij en het brood in hun magazine plaatsen 6/2013.
Een grote horecaketen toont interesse… De meerwaarde van dit brood kan behalve naar het milieu ook in voedselwaarde vertaald worden. Een restaurant kan door dit brood te serveren besparen op zijn inkoopprijs voor vlees om zo een concurerendere maaltijd neer te zetten, die ook nog eens veel duurzamer is. (Brood is multi-inzetbaar als garnituur).
De relatie ‘belegde broterham en molens?…..(veelgehoorde vraag): ‘ Zwols Twitterbrood’ deed me beseffen dat molens de vroegste vorm waren van twitter, om te zeggen dat het brood klaar was…., of de molenaar even om werk verlegen zat of pauzeerde, of dat een kind geboren was in het dorp. In oorlogstijd werd dit vertaald naar geheimtaal. Maar wat veel mensen niet weten tegenwoordig (!) is dat meel vroeger op molenstenen in de molen werd gemalen. Zoals bij de molen waar ik sta in Goirle nog wel eens.
1+1=3 is een term van Eisenstein. In filmmontage keken pioneers naar de psychologie van beeldeffect. Een los beeld van eten gevolgd door een los beeld van een persoon met geopende mond, werd door publiek vertaald als: …honger! Dit besef van propaganda heeft de wereld minstens zoveel verandert als internet. O.a. dit heeft mij geinspireerd om met het ultieme symbool van welvaart en leven ‘brood’ aan de gang te gaan. Ook de scene met Tina Turner in Mad Max3 (“We don’t need another hero”) heeft mij als waarheidsbeeld, en potentieel toekomstbeeld nooit meer los gelaten.
Lees mijn boodschap in stopmotion animatie, of foto hieronder, om ‘de stand van zaken in mijn leven’ te lezen…
(Geschikte filmpjes voor onderwijs: net als Muzzy of Richard Scarry )
(Du baguette/baguette jaiet la verité (baguerre)