zondag 3 juli 2012 VELT OPEN TUINDAG GOIRLE

ADRES: Tv Diessenstraat 32 Goirle (11.30u-16.30u), in het kader van Velt.be  :

http://www.velt.be/Joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=1635&Itemid=462

We zijn op zoek naar een voorzitter en penningmeester om een groep Tilburg/dorpen Zuid te beginnen najaar 2012.

persbericht over succes van de dag http://www.velt.be/Joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=1664&Itemid=1

Groeten Christien Mathon

Andersacademie/wordpress.com

We (Andersacademie en Ecolap) gaan deelnemen aan VELT 2012, OPEN TUINDAG. Ook de strooiweide die midden in Goirle beheerd wordt, wordt daarin opgenomen. Onze vraag opgenomen te worden in een Belgische fietslus toont de behoefte voor internationale samenwerking op dit gebied (…natuur houdt niet op bij de grens. Alhoewel ik de poort naar Belgie hier 5 km verderop wel zo ervaar).  VICTOR Retel Helmrich  en ik zijn donateurs van het  Lac de Belleval . Dit is een mooi voorbeeld van hoe verenigde krachten iets kunnen bewerkstelligen en werkelijk een verschil kunnen maken voor goede groene keuzen. Sommige landen snappen dat natuur niet ophoudt bij een grens…
Hier heeft u alvast een kijkje in onze tuin.
Velt site: is een echte leef gezinstuin midden in een dorpskern. Het is de passie van de eigenaar om met zo weinig mogelijk werk deze tuin leefbaar te houden voor genietende ouderen en spelende kinderen. Dit wordt gerealiseerd door enkel woekerende planten te trekken en sommige planten en bloemen opnieuw uit te zaaien. Er is ruimte (caravan) voor overnachting van fietsvrienden. Er wordt gepoogd restanten van bouwmaterialen van anderen en henzelf te hergebruiken in de tuin : er staan speeltuigen, een hut van hergebruikt bouwmateriaal, er ligt een jeu de boules baantje en er is een composttoilet aanwezig van de 12 ambachten.

De eigenaar wil deze tuin door de aanplant van meer fruitbomen en bessenstruiken en door een beter onderhoud van het binnen deze tuin geïntegreerde kleine moestuintje geleidelijk aan omvormen tot een eetbare en leefbare siertuin. Nu bestaat het eetbare gedeelte nog enkel uit wat fruit (appels, kweeperen, onkruiddruiven) en een klein beetje groenten. In de gevel van het huis is een ruimte gemaakt waar gierzwaluwen zijn gehuisvest. Er is aandacht en ruimte voor natuur, schuilplaatsen voor insecten, vogels, wormen en egels etc. Samen met anderen is een biodiversiteitsteam opgericht, dat o.a. een braakliggend terreintje aan de Dorpsstraat (Kalverstraat) van Goirle met wilde planten en akkerbloemen heeft ingezaaid.

PROJECT GOOLSE ECOLOGISCHE STRUCTUUR TUINOVERSCHRIJDING. VEEL GROEN IS PRIVE BEZIT. EEN VLINDER OF PAD WIL ECHTER GRAAG VAN DE ENE NAAR DE ANDERE TUIN KUNNEN. IK BEN BEZIG DRAAGVLAK TE CREEREN BIJ PRIVETUINEN OM DIT VOOR ELKAAR TE KRIJGEN. IN HET OPENBARE GEBIED ZIJN DERGELIJKE PROJECTEN AL (TE WEINIG) AANWEZIG.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s